Villa Amiri by Bornstein Lyckefors

Category

Villa Amiri is a minimalist residence located in Gothenburg, Sweden, designed by Bornstein Lyckefors. The house is split in two by a staircase in perforated steel. The staircase cuts straight through the darkest parts of the house and brings light down from skylights on the top floor. The entrance floor contains kitchen and living room, the middle floor bedrooms and the top floor is a single large multipurpose space for the family. The chosen materials consist of black-tarred wood on the outside and a combination of concrete, dyed MDF and perforated steel on the inside. The sharp cut through the house not only aims to bring down light, it also means that the full height of the house can be experienced from the entrance floor. A consequence of this is that the space is perceived to be even larger than it really is.
Photography by Kalle Sanner